Recepten

Vlijtige recepten

Hier vind je de heerlijkste recepten met groente en fruit van onze volkstuinleden.
Heb je ook een lekker gerecht gemaakt met producten uit je eigen tuin? Stuur deze met foto naar ons op en dan plaatsen we het erbij op de website.

Ratatouille

Benodigdheden:
(voor 2 personen)

  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 10 tomaten
  • 1 rode paprika
  • 4 takjes tijm
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • olijfolie
  • zout en peper
  • bouillonblokje

 

Saus:

Fruit de ui met knoflook in olijfolie.
Voeg de fijngesneden paprika, tomaten en blaadjes tijm en half bouilon blokje toe.
Laat het langzaam garen en maak het fijn met een staafmixer. 
Snijdt de aubergine in plakjes en bak ze goudbruin. Doe dit ook met de courgette en snij de tomaten ook in plakjes.
Doe de saus in een schaal en leg je plakjes aubergine, courgette en tomaat achter elkaar.
Maak het geheel voor het opdienen warm in de oven en garneer eventueel met verse basilicum.

Lydia Kanters, tuin 40

Gebakken courgette

Benodigdheden:

  • Courgette
  • Knoflook (flinke teen)
  • Olijfolie
  • Paprikapoeder
  • Evt zout en peper
 

 

 

Snijdt de courgette in plakjes van ongeveer een centimeter dik.
Bak de plakjes in de olijfolie tot ze goudbruin zijn.
Strooi de paprikapoeder over de plakjes terwijl ze bakken in de pan.
Schep je plakjes uit de pan en knijp wat knoflook uit de pers of fijngesneden knoflook in de lege pan met de overgebleven olie met paprika poeder.
Laat dit even bakken tot de knoflook knapperig is.
Strooi dit over de gebakken courgette.

Eet smakelijk!

Lydia Kanters, tuin 40

Kruidige azijn (om groente in te maken)

Benodigdheden:

  • Ruim 1 liter goede azijn – zowel gele als witte kan gebruikt worden
  • 1 à 2 kaneelstokjes
  • 1 à 2 theelepels hele kruidnagels
  • 10-12 hele peperkorrels
  • Klein stukje foelie of een heel klein stukje van een muskaatnoot
  • Een paar pimentbessen
  • 1 à 2 laurierblaadjes
Kruidige azijn kan je een poosje bewaren, het hoeft niet onmiddelijk gebruikt te worden. Het is ideaal voor (zoet)-zuur van groenten. Als je je groente knapperig wilt hebben schenk je de azijn er koud overheen, mag het wat zachter zijn dan overgiet je het met warme azijn. Ook is het erg lekker in een sladressing.
 

De zaden, specerijen, kruiden zien er aantrekkelijk uit tussen je fruit of groente in de inmaakpot, stop ze er dus bij. Verse dille is erg mooi bij komkommer of augurken op azijn, maar omdat het zo teer is moet je dat niet mee laten trekken in de azijn, doe de verse dille bij de komkommer of de augurken in de pot en schenk dan de azijn erop.

De specerijenmix in dit recept is een goede basis, maar je kunt ook experimenteren met verschillende andere specerijen en kruiden, zoals pimentbessen, kaneelstokjes, kruidnagelen, foelie, stukjes van muskaatnoten, jeneverbessen, schijfjes verse gember, karwijzaadjes of kummel, mosterdzaadjes, allerlei soorten peperkorrels, maar ook hele teentjes knoflook, takjes tijm, dillezaadjes.

Methode 1: (neemt veel tijd)

Bind de specerijen in een uitgekookte zakdoek en doe ze met de azijn in een pot met wijde hals. Azijnbestendig deksel erop (of een schoteltje). Laat de specerijen 1 tot 2 maanden in de azijn trekken tot de smaken goed zijn afgegeven. Als het zover is, verwijder je het zakje met specerijen. Zeef de azijn en giet het met behulp van een trechter terug in de achtergehouden lege azijnflessen.

 

Methode 2: (snel)

Doe de azijn met de specerijen in een glazen of porseleinen kom (geen metaal of kunststof) en zet de kom op een pan met water. De bodem van de kom mag het water niet raken. Leg een deksel of bord op de kom en breng het water in de pan eronder langzaam aan de kook. Laat het water 45-60 minuten heel zachtjes koken, zorg ervoor dat er genoeg water in de pan blijft, vul anders bij met kokend water. Haal het van de warmtebron af. Eventueel kan je nu 2 à 3 lepels suiker toevoegen, maar nodig is dit niet. Laat het geheel afkoelen, als het koud is kan je het terugdoen in de lege azijnflessen.

 

Tineke Broers, tuin 27

Pruimen zoet & zuur

Deze inmaak ziet er niet alleen prachtig uit, maar smaakt ook nog eens bijzonder lekker. Probeer het eens bij plakken koud vlees, als bv. rollade of fricandeau.

Benodigdheden:

(Voor ongeveer 2,5 kilo)

  • ca. 2 kilo mooie grote pruimen (of ander fruit zoals peren, perziken, abrikozen of kwetsen  – of een mengsel van deze vruchten)
  • 1 kilo suiker
  • ca. 600 ml kruidige azijn (zie recept hierboven)
  • 1 flinke theelepel koriander zaadjes
  • 1 à 2 theelepels citroensap

 

Verder heb je nog nodig: 

  • afgewassen potten met wijde hals en azijnbestendige deksels (vlak van te
    voren nogmaals met kokend water en kristalsoda schoongemaakt)
  • een theedoek om de potten op te laten uitdruipen
  • een grote pan met dikke bodem
  • een ruime kom
  • een vergiet
  • een vultrechter

 

 

Zo maak je het:
1. Verwijder de schil van de pruimen, je kunt ze eventueel halveren, en
verwijder de pit. Werk voorzichtig zodat de pruim niet in stukjes uiteen valt.
(Peren: schillen, in vieren of achten snijden, klokhuis verwijderen. Perziken: schillen, halveren, of in kwarten verdelen, pitten verwijderen. Abrikozen: schil verwijderen, halveren, pitten verwijderen. Kwetsen: wassen en steeltjes verwijderen.)
2. Doe de kruidige azijn met de suiker in een pan en verwarm dit zachtjes. Laat
de suiker al roerend oplossen, voeg de korianderzaadjes, citroensap en vruchten
toe.
3. Laat dit heel voorzichtig pruttelen tot het fruit zacht is. Laat het
absoluut niet hard koken, anders wordt het fruit rafelig, kwetsen kunnen zelfs
barsten, je gerecht ziet er dan lelijk uit.
4. Doe het fruit voorzichtig over in het vergiet dat je op de kom hebt gezet,
laat het fruit goed uitlekken, doe de vloeistof terug in de pan.
5. Breng de vloeistof aan de kook en kook het in tot het stroperig is. (Dit is
moeilijk te zien als het heet is, je moet het op je gevoel doen).
6. Vul ondertussen de potten (weer heel voorzichtig) met de vruchten.
7. Schenk de azijnsiroop heet over het fruit en draai de deksels op de potten.
8. Laat het afkoelen en plak etiketten met naam en datum op de potten. Bewaar
op een koele, donkere, droge plaats.

 

Ik hou van het contrast van het lichte fruit met de donkerder zaadjes. Op de foto heb ik karwijzaadjes gebruikt, maar je kan experimenteren
met verschillende kleine zaden. Ook kruidnagels kan je gebruiken, maar neem er
dan niet teveel van, anders gaat het overheersen.

Tineke Broers, tuin 27